West Highland White Terrier

27.09 - 2022 12 min West Highland White Terrier

Alt du skal vide om West Highland White Terrier

West Highland White Terrier, også kaldet en Westie, er en lille hunderace, som af udseende ligner en bomuldshund til forveksling. Den er kendt som en charmerende fræk og energisk hund, som har et moderat aktivitetsniveau og temperament.

Racen kommer fra racen Cairn, som har sin oprindelse i det skotske højland. Hvide hvalpe fra en Cairn blev engang konsekvent aflivede, fordi det mentes, de var svage, men major Malcolm fra Poltalloch så en fordel i dem. Han havde nemlig haft en rød Cairn, som var blevet skudt på jagt efter at være blevet forvekslet med en ræv.

Den hvide hund blev avlet som noget for sig, og den blev anerkendt som sin egen, selvstændige race i 1904. I dag er det én af de mest populære familiehunde i verden, og jagtinstinktet er blevet lagt på køl.

Raceinfo

Personlighed

Selvom den her Terrier er lille, er den robust og elsker at lege. Den har det godt sammen med børn, og selvom den er vagtsom, er den oftest både venlig og nysgerrig, når det kommer til fremmede. Med god socialisering fra en tidlig alder, kan den sagtens blive en social hund.

Hunden har et jagtinstinkt, der godt nok er blevet dæmpet af mange års avl, men stadig kan komme op, hvis der er små dyr eller en udfordrer i nærheden. Derfor kan en West Highland White Terrier godt virke stædig eller ulydig til tider. Det er bare nysgerrigheden, der løber af med den.

Den kvikke race er en opmærksom følgesvend og velegnet som selskabshund, og den kan passe ind i de fleste familier. Træn den tidligt, ofte og konsekvent.

Antal i Danmark

Hunden er blevet en meget populær race, og det er ikke sikkert at sige præcis hvor mange, der findes i Danmark.

Forventet levetid

Mellem 12 og 16 år.

Skulderhøjde - han

23-30 cm

Skulderhøjde - hun

23-30 cm

Vægt - han

7-10 kg

Vægt - hun

7-10 kg

West

10 ting du skal vide om West Highland White Terrier

#1: Familieegnet

Langt de fleste familier kan tage en West Highland White Terrier ind uden problemer – også de familier, der ikke har børn. Hunden er nemlig også god som selskabshund, og den kan sagtens klare sig fint med en enkelt kærlig ejer.

Racen er utrolig kærlig overfor sin familie, og den kan også sagtens komme godt overens med andre kæledyr – på nær gnavere og andre dyr, der er mindre end den. Hvis der derfor er en anden hund eller endda en kat i hjemmet, kan en hvalp sagtens opdrages til at holde af dem.

West Highland White Terrier beskrives også som en skotsk bamse, og dens selvstændighed gør, at den ikke har brug for opmærksomhed 24/7. Hvis den kan få sin egen del i hjemmet, altså sin hundekurv og en have, den kan trisse rundt i, er det ikke nødvendigt at underholde den hele tiden.

Hvis du har brug for en lille størrelse, der kan holde dig med selskab og få dig ud af hjemmet, så er en West Highland White Terrier et godt bud. Den er også god til ældre mennesker, for hvis den får mulighed for at løbe rundt i en velindhegnet have, kan mere moderate gåture sagtens gå an. Den er stille og rolig, og derfor er den også god til at ligge roligt i stuen.

#2: God med børn

De fleste børnefamilier vil passe godt sammen med en West Highland White Terrier, og racen er også velegnet til familier, der er førstegangsejere. Den børnevenlige hund er lydig og social, og så længe børnene lærer, hvordan de skal respektere den og lege pænt, vil hunden blive en ven for livet.

En hvalp vil tilpasse sig bedre til børn end en ældre hund, der har levet med primært med voksne eller større børn i den første del af sit liv. West Highland White Terrier er dog også god med små børn, og selvom den kan være vagtsom, tilpasser den sig ofte fint til fremmede.

Racen er generelt kærlig, og der er normalt ikke nogen problemer med andre dyr, der er samme størrelse eller større. Overfor fremmede kan den først være lidt forsigtig eller reserveret, men så snart den finder ud af, den kan charmere sig ind hos nye mennesker, skal den nok komme ud ad sin skal. Jo flere hænder i huset, desto flere til at klø bag øret!

Hunden er ikke en hyrdehund, og derfor skal du ikke bekymre dig om, at den vil begynde at dominere børnene. Den er legesyg, men vil også gerne have mulighed for at trække sig.

#3: Nem at træne

Opdragelsen af en West Highland White Terrier skal være konsekvent, men venlig. Læring opnås bedst gennem leg og i korte intervaller med højt tempo, og belønninger i form af godbidder er nødvendigt for at fastholde interessen.

Sørg for at holde træningen vedlige gennem hele dens levetid. Hvis der er børn i familien, kan det være en god idé også at opdrage dem, så hunden lærer at respektere og lystre dem fra en tidlig alder.

Træningen skal begynde allerede, når hunden er hvalp, og den skal vedligeholdes resten af dens liv. Det vil blive en vane, for hundens eventyrlyst kan nemt styre den hen, hvor den ikke skal være. Forskellige træningsmetoder, som click-træning, kan være meget effektive med den her race.

Hvis hunden sættes sammen med en ældre hund, der allerede er opdragen, kan den i nogle tilfælde tage ved lære af dén. Det er som ejer stadig vigtigt at være vedholdende og opmærksom, og ikke lade den skære hjørner eller slipper af sted med ting – heller ikke selvom den er kær, når den gør det.

Hvis du ikke vil have din hund op i sofaen eller lænestolen, skal du træne den fra en meget tidlig alder. En West Highland White Terrier vil nemlig meget gerne op og putte med dig, og det kan indimellem være en fordel bare at træne den til, at den skal holde sig på et bestemt tæppe.

#4: Kan være alene hjemme

Så længe du giver din West Highland White Terrier et hyggeligt hjem, der er trygt og giver mulighed for selvstændig leg, kan racen, modsat mange andre, fint trives alene hjemme, mens du er på arbejde.

Giv den en ordentlig kurv, hvor den kan være i fred til alle tider, og legetøj, den kan lege med uden hjælp, så den kan underholde sig selv. Det kan kræve lidt træning som hvalp, men efterfølgende vil den fint kunne håndtere de stille dagtimer og passe sig selv, mens den venter på, at du kommer hjem.

Med hvalpe kan det være en god idé at babysikre hjemmet, så den ikke åbner skuffer eller kravler ind under møblerne efter legetøj. I et sikret hjem skal du ikke være bekymret for, om den kommer til at vælte en vase i jagten på en bold.

Hvis du har mere end én hund eller et andet kæledyr, og de to kommer godt ud af det med hinanden, burde det ikke være noget problem for dem at passe sig selv. Så har de altid selskab.

#5: Lydighed

I en West Highland White Terrier finder du det uudnyttede potentiale fra en landskabsarkitekt, og den vil ikke tøve med at vise dig, hvad den synes om dine nyplantede blomster og urtebedene. Hvis du ikke ønsker, at den giver sig til at grave planterne op, skal du sørge for at træne den fra start, så den holder sig fra dem.

Selvom det ikke er en decideret gravhund, vil den nyde at få poterne gjort ordentligt beskidte og grave, hvor den kan. Hvis den går amok på et muldvarpeskud, kan det skyldes den lækre, løse jord og en lille gnaver, der fejlagtigt har givet lyd fra sig i tunnelen.

Samtidig kan nogle Terriere godt lide at svømme, og dét gælder også nogle Westier. Men de kære størrelser har en tendens til at overvurdere deres evner. Hvis du tager hunden med ud på vandet, er det bedst at give den en svømmevest på, som kan assistere den og holde den synlig og oven vande. Hvis du er tæt på vandet, er det bedste at holde den i snor, medmindre du ved, det er en lille dam eller et lavt sted.

Under alle omstændigheder skal du holde øje med den, også selvom den ikke er så langt ude.

#6: Stædighed

Stædighed kan forekomme i den lille hunderace, for den er selvstændig og nysgerrig. En West Highland White Terrier er en sød hund, som er meget velegnet til familier af alle størrelser, men når det kommer til fremmede artsfæller, kan den god fremstå lidt hidsig.

Ligesom mange andre små størrelser, kan den have en tendens til at tro, den skal vise sig frem. En kønsmoden hund vil nemlig ikke have noget problem med at besvare en udfordring, selvom den ellers er velopdragen.

Derfor skal du holde øje med din hund, når den socialiserer med andre, og være fast, hvis den begynder at trække mod en anden hund eller gø.

Selvom hunden ikke er opmærksomhedskrævende, betyder det ikke, at den ikke kan lide opmærksomhed. Den kan godt lide at blive nusset om, og kælen er en god måde at introducere den til pelspleje og klipning. Selvom den er en lille racerbil, når den kommer ud uden snor, vil den indenfor forvandle sig til en rigtig kælegris. En ung hund kan være stædig, hvis den vil lege, men når den får klar besked, skal den nok passe sig selv.

#7: Aktivitetsniveau

West Highland White Terrier har brug for rigeligt med motion, og det er bedst for hunden, hvis den kan løbe rundt i en velindhegnet have. Den er nysgerrig og vil gerne ud på eventyr, og mulighed for at snuse rundt ude i haven på egen hånd vil være godt for den.

Hunden har brug for rigelige mængder motion, så hvis du ikke har adgang til en have, skal den ud og gå flere gange om dagen. Turene behøver dog ikke være hurtige eller utroligt lange, så længe den kan få lov til at udforske og bevæge sig.

Det er vigtigt, at din have er omgivet af et ordentligt hegn. West Highland White Terrier er nemlig stædig og kan godt finde på at tage på eventyr alene, hvis den ser en udvej.

Hunden tager ikke ud på eventyr, fordi den vil være ulydig: Den er bare nysgerrig og vil gerne finde ud af, hvad alting er. Den kan have lidt svært ved at holde fokus, hvis der er noget mere interessant i nærheden, og derfor skal du være tålmodig med træningen.

#8: Fælder hunden?

En West Highland White Terrier fælder generelt ikke meget. Pelsen udenpå er grov, men glat, mens underulden er kort og dunet. Den er dejlig at sidde og nusse med, men pelsen har sine ulemper.

Den har nemlig behov for at blive børstet ofte, og den skal klippes op til fire gange om året – helst mindst tre. Mange hunde har desværre en pels, der er lidt for blød, og derfor mindre afvisende overfor snavs, hvilket skaber et højere arbejdskrav i hverdagen.

Få hunden til hundefrisør allerede når den er hvalp. Det er vigtigt at lære den fra en tidlig alder, at det ikke er noget af frygte. En voksen hund kan have svært ved at acceptere en hundefrisør, og kan derfor gøre arbejdet mere besværligt for både den selv og frisøren. Introducer den som hvalp, så den er tryg med det, når den er ældre.

#9: Allergivenlighed

Fordi hundens pels er så kort og strid, og den derfor ikke fælder så meget, er den mere eller mindre allergivenlig, hvis der ikke er tale om en stærk allergi. Hunden er ikke en udendørs hund, og selvom den vil nyde at rende rundt i haven i løbet af dagen, skal den sove indenfor. Det vil altså sige, at selvom allergi begynder at vise sig, er svaret ikke at sætte hunden udenfor.

West Highland White Terrier er ikke krøllet eller voldsomt grov, og ligesom dens ikke-relaterede tvilling, bomuldshunden, er den stadig lækker at sidde og kæle med. Det er kort sagt en god løsning til dig, der døjer med allergi.

#10: Vagtegenskaber

West Highland White Terrier er ikke en decideret vagthund, men den kan være en ret vokal lille størrelse, der ikke er bleg for at gø. Det er noget, der til dels kan trænes væk, men det kan ikke fjernes helt. Hunden er vagtsom og vil give lyd fra sig, hvis den opdager noget før dig – også selvom det bare er vinden.

Racen kan være ret støjende og gø meget i længere tid, men hvis den trænes fra en tidlig alder, kan den lære, at den kun må gø en enkelt gang. Det vil ofte være det bedste resultat, du kan håbe på, men du vil blive overrasket over, hvor meget det gør.

Hunden markerer en enkelt gang, hvis der ringes på døren, men kan lære, at den ikke skal gø for opmærksomhed. Hvis den på en tur ser et egern eller et andet lille dyr, der vover at krydse dens vej, kan den godt finde på at gø og trække. Så skal den bare have at vide, at den skal holde op.

Anbefalet kost

Du bør fodre din West Highland White Terrier med hundemad, der først og fremmest har en høj kvalitet af kødprotein, fx kylling, oksekød, lam eller fisk, helst uden fyldstoffer eller biprodukter som hvede eller majs – dem kan hunden nemlig ikke så godt fordøje.

Hunden skal ikke have så store portioner, men to til tre måltider om dagen, uanset om du giver dåsemad eller tørfoder. Opdel evt. den anbefalede daglige mængde fra producenten, så det passer med flere daglige måltider. Lad hunden spise på cirka samme tid hver dag.

Atopisk dermatitis og allergi er ikke fremmede for en West Highland White Terrier, og der findes producenter af hundefoder, som laver fødevarer med fokus på behandling af allergier. Du kan også få kosttilskud til hunden hos dyrlægen.

Anbefalet legetøj

Da en West Highland White Terrier er en aktiv lille hund med et slumrende jagtinstinkt, vil den elske legetøj, der kan bevæge sig selv, og noget den kan tygge i. Hvis du har et stærkt træ i haven, kan du med fordel hænge bidelegetøj op i en passende højde, så hunden selv kan trække i det og gynge med det. Så kan den nemlig selv brænde noget energi af.

Hunden kan sagtens være alene hjemme, hvis den har nok legetøj. Vær opmærksom på, at den ikke skal kunne skubbe det ind under eller bag ved et møbel, hvor den ikke kan nå det. Den småstædige hund vil nemlig ikke være bleg for at gøre sit bedste, og den kan komme til at vælte noget.