Malteseren – et godt hundevalg

05.10 - 2022 7 min Malteser

Drømmer du om at få en malteser eller er du på opdagelse for at finde frem til hvilken hund der kan passe ind i dit hjem, så gør vi dig her på siden meget klogere på hunderacen malteser.

Den lille malteser er kendt for at være en særdeles intelligent hund, som samtidig er livlig og opmærksom på sin ejer. En malteser er en hengiven hund, som rigtig mange nyder at have i hjemmet, da den er rigtig godt selskab.

 

Værd at vide om malteseren

Malteseren er en særdeles populær familiehund, og selvom det er en lille hund, er den kendt for at være en hund med en stor personlighed. Den er altså både aktiv og hårdfør for dens størrelse, og den elsker at lege og være i centrum i en forsamling. Malteseren er en historisk hunderace, som har en historie der går flere tusind år tilbage. Den har sin oprindelse fra middelhavsområdet.

Historisk set har man også være overbevist om, at malteseren har en healende kraft, og i gamle dage kunne folk finde på at lægge hunden ovenpå et område på kroppen, der gjorde ondt, som en behandling mod smerte. Hunderacen er portrætteret på forskellige malerier, hvor de ofte ses på skødet af fremtrædende kvinder. Det kan nemt være, at du kan spotte en malteser på et maleri fra renæssancen.

 

Korte informationer om malteseren

Nedenfor har vi kort punktform samlet lidt interessant information om den lille malteser, som er sjov, interessant eller brugbart.

  • En malteser er også kendt som silkehunden
  • Den lange pels som malteseren har kræver en grundig pelspleje for at holde sig pæn og silkeblød
  • I 2020 var malteseren i top-10 over de mest populære hunderacer i Danmark
  • Malteseren har en lang historie der stammer tilbage fra tiden, og blandt andet omhandler Romerriget og renæssancen
  • En malteser er kendt for at være rolig og selskabelig i hjemmet, mens den er kendt for at være særdeles aktiv, når den er ude
  • En malteser er følsom overfor sol og kulde sammenlignet med andre hunde
  • Malteseren brugte oprindeligt til at bekæmpe mus og rotter
  • En malteser vejer typisk kun 3-4 kg
  • Malteseren er en af de allergivenligste hunde

 

Fakta om malteseren

En malteser bliver i gennemsnit 12-15 år gammel, men kan dog sagtens leve lidt længere. En malteser er en af de mindste hunderacer der findes, og hannerne har normalt en skulderhøjde på 21-25 centimeter, mens tæverne ofte er en anelse mindre. Den vejer som fuldvoksen normalt kun 3-4 kg og er altså særdeles lille.

 

Sådan er malteserens pels

Det er ikke for sjovt, at malteseren er kendt som silkehunden, for dens mest karakteristiske kendetegn er dens lange fine pels, som følges silkeagtig. En maltesers pels har den fordel, at den er ganske allergivenlig. Den har ingen underuld og fælder minimalt. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at en malteser ikke kan fremkalde allergiske reaktioner, men generelt, er den en af de hunde, der er mest allergivenlige. Malteserens pels er helt hvid, men kan have elfenbensfarvede nuancer eller et blegt orange skær nogle steder. Malteserens pels er sart overfor vind og kulde, så det er vigtigt, at man beskytter sin malteser mod dette.

 

Det kræver en malteser af sin hundeejer

Som hundeejer af en malteser, får du en alsidig og tilpasningsdygtig hund, der både kan tilpasse sig en aktiv tilværelse og en mere afslappet tilværelse. Selvfølgelig skal en malteser luftes, men den er ikke nødvendigvis voldsomt krævende i forhold til motion. En malteser er som nævnt god til at tilpasse sig, og det betyder, at den ofte er livlig når den er ude i det fri, mens den er mere rolig indenfor hjemmets fire vægge. Den elsker at være tæt på sin familie og trives, når bare den har tæt kontakt med sin ejer, samt tilpas motion og beskæftigelse i hverdagen. Fordi malteserens elsker sin ejer og selskab, så egner en malteser sig ikke til at være alene hjemme i alt for mange timer ad gangen. Den er meget social og har brug for selskab det meste af tiden.

En ting der måske er ret krævende hos malteseren modsat en del andre hunderacer, er pelsplejen. En malteser har brug for pelspleje, og det skal man sætte både tid og penge af til. Der skal regelmæssig pleje til, og det kan kræve et besøg hos frisøren og brug af børster og badeprodukter i hjemmet.

 

En rigtig god familiehund

Selskabshund og familiehund, er begge termer der passer godt på malteseren. Den lille selskabshund elsker menneskelig kontakt og er meget social, og den vil ofte opsøge kontakt til menneskerne omkring sig. Den er samtidig en god legekammerat for både børn og voksne, og kan derfor sagtens være en særdeles velfungerende familiehund. Hvis man vil have malteserens som familiehund, er det dog vigtigt, at man allerede fra den er hvalp, begynder at socialisere den med børn. Det handler om at vænne hvalpen til lyde, situationer og forskellige mennesker fra start, for det giver en mere velfungerende og tryg hund.

Når man har en familiehund, og det gælder uanset hvilken race, man vælger, så skal man være enige i familien. Det gælder om at have faste retningslinjer og måder man gør tingene på i forhold til hunden, som alle i familien benytter. Hvis man giver hunden for mange forskellige signaler, bliver den forvirret, og det gælder også malteseren, selvom det er en særdeles intelligent hund. Derfor bør man som familie, der ejer en hund, opbygge gode rutiner, som er med til at sikre en god opdragelse og relation til hunden. Familien kan være med til at opfylde malteserens sociale behov, som har stor indflydelse på malteserens fysiske og psykiske trivsel.

 

Sygdomme der rammer malteseren

En malteser kommer ikke udenom nogle af de sygdomme, der kan plage bestemte hunderacer, og her giver vi dig et overblik over, hvad der oftest rammer den lille silkehund. Malteseren er dog modsat mange andre små hunderacer, generelt en meget sund hund, men der er ting, som man skal være opmærksom på.

Malteseren har en tendens til at udvikle problemer med dens tårekanaler, og en af de tilstande der af og til opstår, er epifora, som er tåreflåd, der kan skyldes en infektion i tårekanalerne. Det kan også skyldes, at hunden producerer for meget tårevæske eller at den er genetisk disponeret for at have snoede tårekanaler. En malteser er desuden disponeret for at blive ramt af både grøn og grå stær, ligesom den kan udvikle betændelsestilstanden i øjenlågene og nethinden.

En malteser er mere udsat end de fleste hunderacer, når det kommer til frostskader, solskader, eksem og andre hudproblemer. Det er problemer der følger med dens fine pels, og som let opstår, hvis man som malteser-ejer ikke gør meget ud af malteserens pelspleje. Det skal dog siges, at malteseren sagtens kan få problemer med pelsen, selvom man er god til at pleje dens pels.

Den lille hvide hund kan også få problemer med tænderne, og er disponeret for tandsten, plak og paradontose, præcis som de fleste andre små hunderacer. Det kan dog let forebygges ved god tandpleje fra en tidlig alder.

Hvis du vil sikre dig, at din malteser har de bedste forudsætninger, er det vigtigt at give en en nærende kost, uden at den bliver for tyk. Kosten skal være tilpasset til at styrke dens knogler og led og opretholde en sund fordøjelse, som alt sammen medvirker til, at pelsen holdes pæn, skinnende og sund.

 

Det skal du gøre med en malteser

Her på falderebet vil vi lige opsummere de behov som malteseren har, og som du som ejer af en malteser, skal sætte tid af til. Du skal sætte tid af til at pleje malteserens pels og du kan med fordel tage hundefrisørens hjælp i brug. Derudover skal malteserens have regelmæssig motion og stimuleres med selskab. Sidst men ikke mindst, så er det vigtigt, at du bruger tid på at træne din malteser. En trænet hund trives bedre og fungere bedre i hverdagen. Det gælder hvad enten du har din malteser alene eller som familiehund.