Den lille terrier – Jack Russell

24.11 - 2022 4 min Jack Russell

Jack Russell terrieren er en rigtig populær hunderace, som er elsket for sin klogskab, charme og sit energiniveau. Den lille hund er en robust kriger, som er uafhængig og livlig, og hurtigt kan få overtaget, men på en sød og charmerende måde. Den er kærlig og charmerende, og elsker ofte sine ejere virkelig højt. Den lille hunderace stammer fra England, hvor den blev brugt til rævejagt. Her var den avlet til at drive ræven med sin stædige gøen.

 

Temperamentet hos Jack Russell terrieren

Selvom en Jack Russell er lille og sød, så skal man ikke lade sig narre, for den er ikke bare nem. En Jack Russell er en livlig og klog hund, som kræver en del opdragelse for at fungere optimalt i dagligdagen. Man skal dog ikke være nervøs, hvis man har tid til at opdrage sin hund, for en Jack Russell er også en kærlig og glad hund, og man oplever ofte, at en Jack Russell knytter sig rigtig meget til sin ejer. Fordi Jack Russell terrieren er klog og samtidig ofte stædig, så kan den være svær at træne, og derfor skal man væbne sig med tålmodighed og vedholdenhed. Mens en Jack Russell ofte er hengiven overfor sine ejere og andre mennesker, så kan en Jack Russell ofte blive voldsom og aggressiv overfor andre dyr og hunde.

 

Aktivitetsniveau hos Jack Russell terrieren

Har man valgt at anskaffe sig en Jack Russell terrier, så skal man være klar over, at den kræver aktivering. En Jack Russell har en særdeles høj arbejdsmoral, og derfor kræver den meget aktivering og træning. Det er altafgørende for, at en Jack Russell kan fungere i en familie og en dagligdag. En Jack Russell er meget aktiv og har et stort behov for at lave noget. Dens jagtinstinkt er dybt forankret i hunderacen, og derfor har den trang til at jage og udforske, og disse sanser bør man aktivere. Det er altså ikke nok blot at gå lange ture med en Jack Russell, for den skal også aktiveres på andre måder.

 

Træning af en Jack Russell terrier

Som vi allerede har nævnt, er en Jack Russell terrier en aktiv hund, som kræver grundig træning for at fungere. Den lille terrier har et meget selvstændigt væsen, og da den samtidig er særdeles klog, kræver det viden og vedholdenhed at træne en Jack Russell. En Jack Russell foretrækker struktur og rutiner, og den kan have svært ved at holde fokus for længe ad gangen på det samme. Derfor er det en god idé at have mange korte træningssessioner, fremfor få lange. Allerede fra en Jack Russell er hvalp, skal man sørge for at tage den med i mange situationer, da den lære rigtig meget gennem socialisering og oplevelser med andre dyr og mennesker. En Jack Russell kan godt trænes til at styre sit jagtinstinkt, men det kan være svært at undertrykke helt, og derfor er det ofte ikke optimalt at holde dyr som f.eks. en kanin sammen med en Jack Russell. Har man derimod heste, kan man ofte have stor glæde af en Jack Russell, da den både fanger mus og rotter med stor glæde og snilde.

 

Kort om Jack Russel terrieren

Den lille terrier er vældig populær, og det skyldes blandt andet også dens størrelse. En Jack Russell bliver normalt mellem 25 og 30 centimeter høj, men kan også fås i mindre udgaver. En Jack Russell er en kompakt hund, som normalt vejer op til 8 kg, og hannerne vil ofte være en smule større end hunnerne, ligesom det gælder for de fleste hunderacer. En Jack Russell kan fås i forskellige farvekombinationer, f.eks. trefarvede og hvide med sorte markeringer. En Jack Russell er generelt en sund hund, og den lever ofte længe, da de kun har få arvelige sygdomme at døje med. De arvelige sygdomme, som en Jack Russel af og til bliver ramt af, er døvhed og grøn stær. En Jack Russel terrier bliver som nævnt ofte gammel, og de kan nemt blive mere end 15 år. Den mest normale dødsalder for en Jack Russel er når den er mellem 13 og 16 år.

Kigger man på Jack Russell terrierens pels, så er den grov og tæt, og en Jack Russell kan fælde rigtig meget. Ved at sikre regelmæssig pelspleje, f.eks. efter den daglige gåtur, kan man holde fældningsniveauet nede og dermed undgå, at man skal støvsuge hver eneste dag. En Jack Russell er kort sagt en glad, aktiv og meget hengiven hund, som med god træning, kan blive en rigtig god ven og partner i dagligdagen, også som familiehund.